Vi ser at Oslo-regionen har klart høyest kvadratmeterpriser i Norge, uten at gjennomsnittlønningene er tilsvarende høyere. Det tilsier at markedet normalt skal nå taket før eller senere, og det kan være at vi nå merker de første tendensene til et pristak i Oslo-regionen.
Det er fortsatt altfor tidlig å konkludere, men likevel er det interessant å reflektere over tidlige tegn til et mulig trendskifte.
Vi ser at Romerike, Drammen og Follo allerede hadde relativt lav prisvekst i 2018, mens Oslo, Bærum og Asker har holdt stand med høy prisvekst i 2018. I januar er Romerike, Drammen og Follo fortsatt nær bunn og har nå også fått følge av Oslo, Bærum og Asker på bunnen av lista. Dersom dette er et trendskifte er det ikke overraskende at de relativt mindre populære områdene har merket det først.
På Østlandet holder Fredrikstad/Sarpsborg, Hamar med Stange og Tønsberg med Færder bedre stand i siste måned enn Oslo-regionen. De samme områdene har hatt relativt høy prisvekst også siste år.
Dette bidrar også til å underbygge et mulig trendskifte. Hvis det er slik at kvadratmeterprisene i Oslo-regionen har nådd taket for de store kjøpergruppene, blir alternativet å søke seg til områder med lavere kvadratmeterpriser i pendleravstand til Oslo.
Det er likevel ingen grunn til å forvente dramatiske endringer i Oslo-prisene på kort sikt. Trenden er langsiktig og skal bli spennende å følge med på fremover. Faktisk kan det være en fordel for beboerne i Oslo-regionen at prisveksten dempes og eventuelt faller litt. Kvadratmeterprisene er uansett høye nok til at det fortsatt blir lønnsomt å bygge nye boliger, slik at boligtilførselen kan opprettholdes. Vi forventer heller ingen sjokk i økonomien som vil kunne påvirke boligprisene i Oslo-regionen negativt.
Dette innlegget er også publisert på www.boligkanalen.no den 5. februar 2019.