Sesongen for utvendig oppussing er her

Når dagene blir lengre og utetemperaturen gjør det mulig å kombinere grilling med noe kjølig (i eller utenfor glasset), da kommer den norske befolkningen ut av hiet. Vi starter den sosiale tiden. Tiden da vi inviterer venner, naboer og mer eller mindre tilfeldig forbipasserende på en kaffe i kveldssolen. Det er på denne tiden vi myser mot sola, og oppdager at vi trenger utvendig oppussing.
Av: Kåre Elnan Publisert: Emnekategorier: utvendig oppussing

For mange starter planleggingen allerede i mars eller april, men når mai kommer, setter vi i gang! I løpet av det siste året har nesten en halv million norske husholdninger foretatt utvendig oppussing av egen bolig, og det er i sommermånedene, fra mai til august/september at aktiviteten er på det høyeste.

 

Utvendig oppussing 2015 – 2016, Prognosesenteret AS
Utvendig oppussing 2015 – 2016, Prognosesenteret AS

Mer enn halvparten av de som gjennomfører utvendig oppussing, maler eller beiser boligen utvendig. Dette er følgelig det desidert vanligste oppussingsarbeidet utvendig. Kanskje ikke så rart, med tanke på at denne typen vedlikehold er det tiltaket som gir mest synlig oppussingseffekt for kronene. Bytte eller oppussing av ytterkledning/fasade, samt bytte av ytterdør kommer på de neste plassene over vanlige utvendige arbeider, med henholdsvis 75 000 og 59 000 husholdninger som har utført disse arbeidene.

 

Det er mannen, la oss kalle ham Morten, som i størst grad tar initiativ til, og beslutning om utvendig oppussing. Men Morten står ikke på egne ben, og blir gjerne enig med Maren før de tar turen om byggevarehuset for å gjøre de nødvendige innkjøpene.

 

Morten og Maren er ganske nevenyttige, og klarer å gjøre mye selv. I nesten halvparten av tilfellene gjør de alt arbeidet utvendig selv, mens de i 3 av 10 tilfeller legger seg i hengekøya mens håndverkere gjør jobben. Det er forskjell på folk, og det er forskjell på hvilke arbeider man (Morten & Maren) gjør selv. Malerarbeidene utføres stort sett for ”egen maskin”, mens bytte av pipe/skorstein, vinduer og utvendig tak i stor grad blir satt bort til såkalte ”fagfolk”.  I den grad Morten og Maren ikke bor under samme tak, liker Morten å gjøre mye av arbeidene selv, mens Maren i større grad inviterer venner og kjente, samt håndverkere, for å få de utvendige oppussingsarbeidene gjort.

 

Mange liker å holde på med utvendige oppussing av egen bolig, og det er mer enn 400 000 husstander som allerede har planlagt å gjøre noe med boligen utvendig.

 

Om du derimot tilhører gruppen som ikke synes denne typen arbeider kommer i kategorien ”kvalitetstid”, så kan et godt råd være å orientere seg i retning av en relativt nybygget bolig. Jo eldre boligen blir, jo mer må gjøres og jo dyrere blir det.

 

Anyway, en god sommer ønskes alle – med eller uten hammer og pensel!

Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev