Hytterekorder på gang

Leter du lenge nok så finner du garantert en bonde i hver nordmanns og nordkvinnes sjel. Lengsel til naturen og evnen til å nyte av det som naturen leverer tilbake er vel antagelig en av de norskeste særtrekkene som finnes.  Ut på tur – aldri sur er et begrep som nok en gang viser seg være helt upåvirket av konjunktursvingninger. Det siste halvårets oljeprisfall og tilhørende økonomisk usikkerhet har faktisk hatt en sterk positiv effekt på hyttemarkedet.
Av: Bjørn-Erik Øye Publisert: Emnekategorier: hyttemarkedet hyttepriser hytterekorder

Kanskje har alskens dommedagsprofetier bidratt til enda sterkere fokus på hytta som et trygt og sikkert samlingssted for familien. Her kan man slappe av og nyte naturen uavhengig av kriser og krakk i børs og katedral. Andel som planlegger hyttekjøp har faktisk eksplodert det siste halvåret – dvs. omvendt utvikling av oljeprisen. I september så sier 4 % av norske husholdninger at de har konkrete planer om kjøp av hytte. Dette er den høyeste andelen med kjøpsplaner vi noen gang har registrert, og tilsvarer en vekst på mer enn 30 % i løpet av 6 måneder.

 

I rene tall er det pr september totalt 90 000 husholdninger som planlegger hyttekjøp. Med «konkrete» planer forstås her at man aktivt følger med på hyttemarkedet. Relatert til forventet antall omsetninger det neste året, indikerer dette et snitt på 3 interessenter pr annonsert objekt. Det ligger med andre ord an til å bli et jubelår for hyttemeglere – og da spesielt for de som selger hytter i fjellheimen.

 

Hyttemarkedet, noen nøkkeltall
Hyttemarkedet, noen nøkkeltall

 

Den sterke veksten i planlagte kjøp merkes tydeligvis allerede på de store hyttedestinasjonene.

 

Fra Trysil meldes en tiltagende interesse gjennom hele året, med en sterk oppstart av høstsesongen.  Til tross for en solid prisrekord (Schumachers hytte) så er det i mellomsjiktet interessen er størst.  En ny trend er at beliggenhetskriteriet vris sterkere mot langrenn og mindre areal, på bekostning av luksus og store hytter. Vi registrerer samme trend i Lillehammer-regionen, det vil si økt interesse for langrennsbeliggenhet. Fortsatt tregt salg i sjikter over 4 mill.

 

Fra Norefjell meldes om bra salg og flyt hele året, spesielt i prissjiktet rundt 2,5 mill.kroner. Økende tilsig av kjøpere etter sommeren her også.  Oppover Hallingdal oppleves økende aktivitet både på selger- og kjøpersiden. Markert vekst i interessen fra yngre kjøpere, relatert til mindre og enklere hytter. På Beitostølen oppleves et klart trendbrudd i sommer som fortsetter ved inngangen til høsten. For første gang på mange år øker det på med budrunder – hvilket henger sammen med redusert tilbudsside. I Oppdal registreres også økt interesse – spesielt i mellomsjiktet prismessig.

 

Generelt for alle destinasjonener gjelder at det har vært en priskorreksjon i den dyre enden av skalaen, og at prisene også i det øvre prissjiktet nå er mer i balanse med kjøperes forventninger.

 

Statistikk fra SSB (Statistisk Sentralbyrå) bekrefter meglernes opplevelse av markedene ved inngangen til høstsesongen. Her registreres en vekst på 10 % i antall omsetninger/eierskifter det siste året, spesielt gjelder dette fritidseiendommer (m/bygg) i fritt salg. Den delen av eierskifter som er relatert til arv, skilsmisser og overførsler i familien, utvikler seg helt stabilt. Samlet antall eierskifter/ omsetninger ser ut til å passer hele 25 000 i 2015, hvilket er ny rekord.

 

Prismessig viser statistikken for hytte-Norge pr august, et gjennomsnitt på 1,6 mill, også det en rekord, og en vekst på 5 % i forhold til samme tidspunkt i 2014.

 

Hytterekorder står tydeligvis for fall den nærmeste tiden. Dette til tross for uværskyer på den økonomiske horisonten. Kanskje et bevis på at det ikke finnes dårlig vær – bare dårlige klær.

Filtrering

Relaterte blogginnlegg

Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev