Svak november i boligmarkedet – prisfall er bare begynnelsen

Nedgangen i november er bare begynnelsen på en langvarig svak prisutvikling, men helt i tråd med våre prognoser.
Av: Nejra Macic Publisert: Emnekategorier: bolig boligpris

Boligprisene nasjonalt falt med 1,5 prosent i november fra måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner var nedgangen på 0,5 prosent, hvilket betyr at boligprisene gikk noe mer ned enn normalt i november i år. Bruktboligprisene er nå 2 % høyere enn i november 2017.  Alt i alt er utviklingen helt i tråd med våre prognoser for 2018, og vi venter fortsatt en videre svekkelse av boligprisene utover 2019 da vi kun har sett begynnelsen på tilbudsøkningen i boligmarkedet. På toppen av dette ventes to renteøkninger til neste år som bidrar til å dempe boligetterspørselen.

 

Den svake prisutviklingen skyldes hovedsakelig det store utbudet av boliger på markedet samtidig som etterspørselen dempes av renteøkningen fra september – den første på syv år. Fordi det tar litt tid før en endring i styringsrenten trer i kraft for den endelige boliglånskunden, er det nok fra og med november at folk flest har begynt å merke den marginale renteøkningen på utgiftene sine.

 

Selv om boligprisene har beveget seg sidelengs siden i våres, har omsetningen holdt seg oppe. Hittil i år er det solgt 5 % flere boliger enn på samme tid i fjor, og det ligger an til å bli et rekordår for antall boligsalg. Det tok i gjennomsnitt 49 dager å selge en bolig i november, noe som er to dager mer enn i november i fjor. Vi har lenge varslet at omsetningstiden vil øke og forventer en videre økning inn i det kommende året.

 

prisfall

Filtrering

Relaterte blogginnlegg

Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev