Nordmenn på verdenstoppen i oppussing!

Det er typisk norsk å være god, ble det hevdet av et tidligere norsk statsoverhode. Muligens hadde hun rett. Men god i hva? Vi er flinke til å gå på ski, til å gå turer i skog og mark, til å jakte og fiske. Men hva er det vi er aller best til, finnes det et område der vi ligger helt i verdenstoppen.
Av: Kåre Elnan Publisert: Emnekategorier: oppussingsmarkedet renovering utvendig

«Ja. Det er et område vi nordmenn virkelig ligger langt framme, der vi dominerer, der vi kan slå oss på brystet og si at her leder vi an. Nordmenn ligger på verdenstoppen i oppussing!»

Hva er årsaken til at denne folkehobbyen brer om seg med stadig høyere fart? Er det klimatiske forhold som gjør at vi må pusse opp boligene våre stadig oftere? Fuktigere klima, mer snø, mindre snø, sterkere stormer og heftigere flommer? I noen grad, og i visse deler av landet må vær og vind ta sin del av æren for at vi må pusse opp og rehabilitere.

 

Den viktigste årsaken til at vi ligger i verdenstoppen i oppussing er imidlertid den store flodbølgen som har skyllet inn over det norske folkehjemmet. Flodbølgen av oppussingsprogrammer som feier inn i stuene våre, flommen av interiørblader som presenterer bilder fra «møblerte hjem», stormen av bloggere som blåser sine idéer ut over alle oss som sitter hjemme og føler at vi ikke klarer å henge helt med.

 

Høysesongen ute er nå

De lykkes alle sammen, de lykkes med å inspirere oss til å se med nye øyne på våre gamle boliger, de lykkes med å sette agendaen på oppussing. På høsten og på vinteren er det innvendige arbeider som står i fokus, men etter hvert som temperaturen stiger og dagene blir lengre, kommer vi ut.

Våren og sommeren er høysesong for de utvendige arbeidene på boligen, det er på denne tiden av året vi skal foreta det nødvendige vedlikeholdet. Det er nå vi skal tilrettelegge uteområdene for sene netter i lyse sommerkvelder.

 

Vi bygger plattinger og levegger, vi lager grillplass, vi planter bed og gjør det koselig rundt vårt eget hjem. Utemøblene vi kjøpte for noen år siden byttes ut, matchende puter, tepper og stearinlys følger også med. På sommeren ønsker vi å gjøre det hyggelig ute, slik at vi kan nyte hvert minutt med godvær av vår noe labile norske sommer.

 

Gi et ansiktsløft

Det har vært nesten 200.000 husholdninger som foretar utvendige oppussingsarbeider årlig, noe er drevet av smak og trender, noe av mer eller mindre nødvendige vedlikehold.
Malerpenselen er det vanligste virkemidlet for fornying ute. Mer enn halvparten av dem som foretar utvendige vedlikeholdsarbeider sier at de maler boligen utvendig.
I tillegg er våren og sommeren også høytid for det mer nødvendige vedlikeholdet. Boligen får et ansiktsløft utvendig, nesten en femtedel av husholdningene som foretar utvendig vedlikehold, gjør noe med fasaden, med vinduene eller ytterdørene i løpet av sommerhalvåret. Man bytter ikke nødvendigvis alt, men skifter det som er stygt, som bør byttes.

 

Typisk norsk å pusse opp

At oppussing er en folkehobby er nærliggende å hevde, omtrent halvparten av oss gjør alt oppussingsarbeidet selv, mens i underkant av en femtedel setter alt bort til håndverker. De yngre skrider til verket med ungdommelig pågangsmot og gjør mye selv, mens jo eldre man blir, jo mer overlates til håndverkere.

 

Alt i alt er det nesten halvparten av husholdningene som pusser opp, og våren og sommeren er høytid for de utvendige vedlikeholdsarbeidene. Disse nivåene plasserer oss i verdenstoppen – det er typisk norsk å pusse opp!

Filtrering

Relaterte blogginnlegg

Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev