Det er mange som gjør det

– og vi gjør det ganske ofte

Vi er inne i en tid der oljenæringen sliter, og mange frykter for den økonomiske utviklingen i Norge. Står vi foran økonomiske nedgangstider, eller vil vi komme over «krisen» uten varige mén? Svaret på dette spørsmålet ligger i stor grad i våre egne hender. Stenger Ola og Kari lommeboken og legger forbruket på is, kan det gå mot trangere tider. Om vi derimot øker forbruket, vil det kunne bidra til fortsatt økonomisk vekst – og gode tider i årene som kommer.

En del av vårt private forbruk er knyttet til renovering, oppussing og tilbygg (ROT) i egne boliger. Alt-i-alt brukte norske husholdninger i fjor nesten 67 milliarder kroner oppussing og vedlikehold av egne boliger. Spørsmålet er om dette vil fortsette i positiv retning? Vi tror det.

 

Prognosesenterets løpende overvåking av ROT-boligmarkedet tyder på at det fortsatt er vind i seilene, vi gjør det – og vi gjør det ganske ofte!

 

Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig. 667 000 husstander som vil pusse opp inne, må sies å være ganske mange. I gjennomsnitt planlegger vi innvendig oppussing hvert 3.-4. år, hvilket må sies å være ganske ofte.

 

Norske husstander pusser opp for 67 mrd. kroner. Kilde: Prognosesenteret
Norske husstander pusser opp for 67 mrd. kroner. Kilde: Prognosesenteret

Stuen i fokus…

Det er stuen, husets samlingssted, som vi i størst grad vil pusse opp. En tredjedel av de som planlegger innvendig oppussing, vil pusse opp stuen. Det er de yngste og eldste som i størst grad vil pusse opp stuen, mer enn 4 av 10 i begge ender av aldersskalaen.

 

… men ikke glem kjøkkenet!

Nesten 1 av 3 som planlegger innvendig oppussing, vil pusse opp kjøkkenet, hvilket betyr at mer enn 193 000 husstander sitter svangre med planer om et nytt kjøkken hjemme. Om alle med planer om å bytte kjøkken faktisk realiserer disse, vil kjøkkenaktørene gå lyse tider i møte.

 

Soverommene intet unntak

Nesten 187 000 husstander planlegger oppussing av ett eller flere soverom i egen bolig, og dette er følgelig også på topp-tre-listen over hvilke rom vi planlegger å pusse opp. Det er relativt små forskjeller mellom aldersgruppene når det gjelder planer om å pusse opp soverommet, med unntak av de aller eldste der betydelig færre vil pusse opp soverommet.

 

Lys i tunellen?

Sett i lys av hvor mange som planlegger å gjøre det, er det grunn til å være optimistiske på vegne av interiørbransjen. Det er svært mange husholdninger som planlegger oppussing av stue, kjøkken og soverommene i egne hjem, hvilket med stor sannsynlighet vil komme malingsleverandører, gulvbransjen, interiørprodusenter og andre som trekkes inn i prosessen med å modernisere de kanskje viktigste rommene i boligene våre, til gode.

Filtrering

Relaterte blogginnlegg

Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev